Saltar al contenido

Barcelona planteja un Bicing 24 hores

La proposta també preveu la reserva anticipada del vehicle cinc minuts abans.

El govern de Barcelona planteja un nou contracte de deu anys per al Bicing amb un servei que funcioni les 24 hores, amb més bicicletes elèctriques, amb més estacions i amb una major cobertura territorial. L’import de l’adjudicació serà de 18,8 milions d’euros més IVA. La proposta que planteja l’executiu, i que s’haurà de negociar amb els grups, també preveu la reserva anticipada del vehicle cinc minuts abans i la possibilitat d’una futura integració amb la T-Mobilitat. També s’introdueix una clàusula per subrogar tots els treballadors actuals i es preveu l’opció d’incorporar patrocini. L’actual contracte està operat per Clear Channel.

Després d’un anàlisi del servei, el govern ha elaborat una proposta de plecs tècnics i administratius per al nou contracte del Bicing que s’haurà d’aprovar en el marc de la Comissió d’Ecologia Urbanisme i Mobilitat. Per garantir la subrogació dels treballadors, l’Ajuntament va prorrogar l’actual contracte (que acabava el 31 de març del 2017) durant un mínim d’un any i un màxim de dos.

La voluntat és que el servei funcioni 24 hores els 365 dies de l’any, mentre que actualment es prestava de dilluns a dijous de 5 a 2 de la matinada, divendres de 5 a 3 i caps de setmana i festius les 24 hores. També es preveu la possibilitat de fer una reserva anticipada de la bicicleta de cinc minuts, per evitar que l’usuari arribi a l’estació i es trobi sense vehicle.

El govern també vol augmentar el nombre de bicicletes elèctriques. Actualment hi ha 6.000 de mecàniques i 300 elèctriques, però es demana augmentar aquesta xifra fins al miler, preveient també l’opció d’ampliar la quantitat total fins a 8.000. Això permetrà majors facilitats per fer recorreguts ascendents. Els plecs també inclouen la possibilitat de variar la proporció durant el contracte. El xassís de les bicicletes seria comú amb una imatge específica per a Barcelona.

Pel que fa al nombre d’estacions, s’estableix un total de 519 que siguin mixtes i que estiguin sempre en superfície. Ara mateix hi ha 470, incloent també les del subsòl, que desapareixerien. Es definirà properament la distribució territorial de les estacions amb l’objectiu de reduir les diferències de cobertura entre districtes, afavorir la intermodalitat i donar cobertura a zones d’alta demanda. La capacitat mitjana de les estacions serà de 27 ancoratges i s’haurà d’optimitzar el servei de reposició de les bicicletes.

Una altra novetat seria que l’atenció al client la passaria a fer Barcelona Serveis Municipals (BSM) i s’establirien tres mètodes d’accés diferenciats: targeta intel·ligent sense contacte, telèfon intel·ligent amb tecnologia NFC o aplicació mòbil. Hi hauria dues tarifes, una d’abonament anual i una de pagament per ús, encara per definir.

Balanç de 10 anys del Bicing
En deu anys, el servei registra un total de 14.254.400 usos anuals, amb una mitjana de 7,5 usos per bicicleta i dia feiner. El 57% dels abonats són homes i un 43% són dones. Des que va entrar en servei l’any 2007, s’han realitzat 121.937.588 viatges i la xifra de quilòmetres acumulats suma un total de 256.068.934. Les tres estacions més utilitzades són les del carrer Bonavista 14, la de La Rambla 80 i la de la plaça Universitat.

LES CLAUSLa proposta s’haurà de negociar amb els grups del consistori

El govern de Barcelona planteja que hi hagi més bicis elèctriques

En deu anys, el servei registra un total de 14.254.400 usos anuals

Fuente: viaempresa.cat

AGECU - Asociación Española para la Gerencia de Centros Urbanos