Saltar al contenido

Les ‘apps’ baixen a comprar als mercats de Barcelona

El comerç de producte fresc busca atreure el públic més jove a través de la tecnologia.

Juan Antonio Ortiz ven carn de poltre i de cabrit al mercat de Provençals de Barcelona, al barri de Sant Martí. Amb l’objectiu d’augmentar les vendes i seduir la clientela més jove va explorar com podia ampliar les vendes a través d’internet. Va arribar a enviar un missatge a Amazon quan el gegant va engegar el seu servei de distribució d’aliments ara fa un any. Encara no n’ha obtingut cap resposta. Ortiz presideix l’associació de comerciants del seu mercat i ha impulsat un acord que permet que des de l’octubre totes les parades puguin vendre per internet. L’aplicació que utilitzen es diu Manzaning. És el fruit d’una start-up situada a la incubadora de l’agència de desenvolupament Barcelona Activa. Té un any i mig de vida. Centrada en el comerç de proximitat des dels seus inicis, l’app ha vist en els últims mesos una oportunitat en els productes frescos de mercat.

Manzaning permet fer la compra i rebre-la sense sortir de casa, però no a un gran proveïdor, sinó al comerç de tota la vida. Des del juny els mercats de Sant Gervasi, Lesseps, Provençals i Galvany s’han sumat a aquesta tecnologia a través de les respectives associacions de comerciants. Les parades poden pujar el seu catàleg de productes a l’aplicació i els clients poden fer una comanda que pot combinar queviures de diverses parades. Així mateix, aquests últims tenen la possibilitat de fer consultes als comerciants a través d’un xat. La start-ups’encarrega de processar les peticions i envia les cistelles a través d’una companyia de transport: amb bici, amb moto o amb cotxe, segons la grandària.

Els clients principals són parelles d’entre 30 i 50 anys que tenen fills

Eva Tomàs treballava en una empresa tèxtil situada a 70 km de Barcelona, la ciutat on viu. “Quan arribava a casa no hi havia res obert i no volia sacrificar els dissabtes al matí per anar a comprar”, explica la CEO de Manzaning, que va idear el producte arran de la seva pròpia necessitat. Tomàs lamentava que els comerços que li agradaven no eren a la xarxa. “Les xifres de capil·laritat del comerç de proximitat són enormes, però està molt poc digitalitzat”, reflexiona. El seu projecte, que pretén fer front a la competència dels gegants de la venda en línia, disposa ara d’un catàleg de 500 botigues. Rep unes 800 comandes mensuals ―1,6 per comerç― amb un tiquet de compra de 31 euros de mitjana. L’app, que dona feina a vuit persones, encara no és rendible.

Un informe de l’escola Isdigital.data sobre els hàbits de compra d’alimentació en línia del 2017 revela que un 44% dels compradors inclou fruites i verdures a les comandes, mentre que un 37% compren carn i peix. Els percentatges segueixen allunyats del 88% dels productes envasats i del 82% de les begudes. No obstant això, l’enquesta apunta a un creixement en la demanda de productes frescos. En ells també se centra Esdemercado.com, un portal de compra web nascut el 2012 que inclou en la seva oferta una selecció de parades situades als mercats de la Boqueria, el Ninot, Galvany i Sarrià. En aquest cas, l’empresa escull llocs concrets ―té una selecció de 20― seguint criteris de qualitat, segons explica el fundador del projecte, Nacho Manent. Amb quatre treballadors Esdemercado.com s’encarrega de la distribució a la capital catalana amb una furgoneta refrigerada i rep 800 comandes cada mes, el 15% fora de la ciutat i algunes fins i tot a altres comunitats autònomes que s’envien per missatger.

Manent explica que els seus clients principals són parelles d’entre 30 i 50 anys que tenen fills. Tomàs defineix també un tipus de perfil majoritari similar i l’acota a dones que treballen i són mares. “És una solució a la falta de temps, per conciliar”, reflexiona, comentant que els horaris dels mercats coincideixen amb la majoria de jornades laborals. Manent hi està d’acord: “La gent ha deixat d’anar al mercat per temps”. El fundador d’Esdemercado.com assegura que la majoria de venedors veuen internet com “un canal més de venda”. El president dels comerciants de Provençals reconeix que la implantació de l’app, que va començar a l’octubre, és lenta: “Una setmana reps tres comandes; una altra, quatre; una altra, cap”. No obstant això, veu aquest tipus de vendes com un complement a l’activitat convencional i inclou l’aposta de Manzaning en una estratègia de “reflotació” dels mercats, igual que les activitats que organitzen per a infants perquè les famílies joves “tornin al mercat”. Malgrat aquesta sensació, aquests equipaments van rebre un 7,5 sobre 10 en l’última Enquesta de Serveis Municipals.

El Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya té un catàleg de 15 aplicacions que serveixen per fomentar el comerç de proximitat. Totes tenen com a objectiu ajudar els petits comerços a resistir i seguir oberts en uns temps en què el comerç electrònic està en constant augment, amb un creixement d’un 21% a Espanya el 2016. Les compres per internet cada vegada cobreixen un ventall d’oferta més ampli. Més enllà dels supermercats, la majoria instal·lats a la xarxa, el gegant del sector a escala mundial, Amazon, també ofereix productes de mercat a través de convenis amb proveïdors locals a l’engròs. Just la setmana passada va anunciar als seus clients que començava a vendre peix fresc en col·laboració amb el distribuïdor tarragoní Garcimar.

Fuente: El País

AGECU - Asociación Española para la Gerencia de Centros Urbanos