Saltar al contenido

La Generalitat activa la tramitació de la Llei per desenvolupar les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEUs)

· Aquest matí ha mantingut una reunió amb la Unió d’Entitats de Retail de Catalunya (RETAILcat)

· La creació de les APEUs, conegudes com a BIDs, és un dels objectius prioritaris en matèria de comerç del Departament d’Empresa i Coneixement, que a través de la Direcció General de Comerç i tal com estableix la llei de Comerç, Serveis i Fires, ha impulsat el desenvolupament de la normativa que ha de possibilitar la seva implantació

El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General de Comerç, ha iniciat la tramitació de la memòria del projecte de llei que ha de possibilitar la creació de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEUs), coneguts com a BIDs. La consellera Àngels Chacón ho ha explicat avui en el marc de la ronda de trobades que està realitzant amb diferents entitats de sector per conèixer de primera mà la realitat i les necessitats de comerç català. Aquest matí ha mantingut una reunió amb la Unió d’Entitats de Retail de Catalunya (RETAILcat).
En la trobada ha estat present la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta,  el president de RETAILcat., Joan Carles Calbet, el Vicepresident i President de Fundació Barcelona Comerç, Salva Vendrell, el president de Comertia, German Cid, el Secretari General de Cecot, David Garrofé,  i la directora de RETAILcat, Laura López.
Chacón, en aquesta primera trobada amb RETAILcat, ha volgut transmetre l’aposta del Govern de la Generalitat per donar suport al teixit comercial català, “volem escoltar, ajudar i acompanyar”,ha assenyalat la consellera que ha reiterat la voluntat de promoure un model de comerç, serveis, artesania i moda competitiu, sostenible i equilibrat. Per això, la consellera ha ressaltatque “sabem que implica el comerç, hem d’estar al seu costat ajudant-lo en la seva transformació digital, i alhora saber quines son les seves peticions i inquietuds per avançar-nos en temes de formació,  de captació de talent, en temes normatius,  de fiscalitat i de noves realitats”.
En aquest marc, Chacón ha explicat que a través la Direcció General de Comerç, el Departament ha activat la tramitació de la Llei per desenvolupar les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEUs), que es fonamenten en un model de col·laboració público-privada destinat a millorar la gestió i facilitar la modernització i la promoció de zones urbanes i de serveis. Les entitats gestores de les APEU complementaran la prestació dels serveis públics municipals amb promoció d’actuacions de millora de l’entorn urbà, promoció, foment de l’ocupació de locals buits o assessorament empresarial, entre d’altres iniciatives.
El desenvolupament de les APEUs, és un dels objectius del Departament en matèria de comerç. La consellera ha apuntat que “aquesta és una nova eina de gestió que, per proximitat en les actuacions com per autonomia de sector, considerem important i que creiem que tindrà un retorn positiu per l’activitat comercial”. La consellera  ha destacat que “sabem que molts dels aspectes que influeixen en l’activitat dels APEUs estan vinculats a normativa estatal, i així ho vam traslladar a la ministra  Reyes Maroto el passat mes de juliol”. “Properament començarem a concretar amb el Govern espanyol quins aspectes normatius podem alinear”, ha indicat Chacón.
En aquest sentit, la Direcció General de Comerç i tal com estableix la llei de Comerç, Serveis i Fires, va impulsar la creació d’un grup de treball format per juristes, experts en l’àmbit, agents del sector comercial, representants de les administracions públiques i entitats locals, i també del món universitari per el desenvolupament de la normativa i que ha de possibilitar la seva implantació. La tramitació ara de la memòria del projecte de llei, és el pas previ per a l’aprovació de Govern.
Per al seva banda el president de RETAILcat., Joan Carles Calbet, ha valorat positivament la reunió, i ha traslladat a la consellera les diferents necessitats del sector com són “la importància del desenvolupament dels BIDs, una nova fiscalitat en el món del retail, amb els nous canals es requereix d’una regulació diferent, de la captació de talent i de la necessitat de prestigiar el sector, per donar més valor a la feina que fa el sector, que és una part molt important de les ciutats”.
La directora general de comerç, Muntsa Vilalta, ha incidit en el valor de la funció que generen les entitats comercials com RETAILcat., i la importància del consens  per dotar d’eines al sector de cara a afrontar els reptes de futur amb èxit. La directora ha apuntat també en la trobada prioritats del Govern com “ la creació del Pla d’acceleració de nous models de negoci, l’Observatori d’Anàlisi de les Noves Ocupacions, el Pla Comerç Prestigi i diferents mesures d’acompanyament a les empreses comercials i els mercats municipals en el seu procés de transformació digital”.
AGECU - Asociación Española para la Gerencia de Centros Urbanos