La Generalitat vol impulsar àrees comercials al centre de les ciutats on les grans cadenes també col·laborin en la promoció
Les noves àrees comercials urbanes es finançaran mitjançant quotes obligatòries.
La nova llei vol que tots els comerços d’una mateixa Àrea de Promoció Econòmica Urbana pagui l’enllumenat de Nadal
A partir de l’any que ve totes les botigues del centre de les ciutats, de les petites a les grans marques, hauran de pagar una quota obligatòria per promoure el comerç de la zona.
Com a mínim, en les Àrees de Promoció Econòmica Urbana que es constitueixin a partir de la nova llei que està enllestint la Generalitat.
El comerç de proximitat ho veu amb bons ulls, perquè ja fa temps que es queixa que no tothom contribueix de la mateixa manera a mantenir vius els eixos comercials.
Les associacions de comerciants, per exemple, expliquen que molts establiments, com les franquícies, no en volen formar part i, per tant, no participen econòmicament en les campanyes de promoció, com la dels llums de Nadal.
Pròsper Puig, de l’eix comercial Sant Andreu, n’explica els inconvenients que provoca:
«Com a molt, hi participen un 50% dels comerços. Entitats grans, com ara els bancs, gairebé mai participen per sostenir econòmicament aquestes accions.»

Per això aposten per un nou model de col·laboració publicoprivada, del qual a Sant Andreu en van fer una prova pilot fa dos anys, inspirat en els BIDs. És la sigla dels Business Improvement Districts, nascuts fa 50 anys al Canadà i estesos pels Estats Units, el Regne Unit i Alemanya.
Aquí, el govern els ha batejat «APEUs» i els vol implantar mitjançant una llei que preveu que es financiïn a través de quotes obligatòries.
La directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, afirma que el model que hi ha ara mateix, que uns paguen i altres no, no serà factible.
«El fenomen del ‘free rider’ que tenim ara, negocis que no paguen i es beneficien de l’activitat, serà inviable. L’ajuntament podrà iniciar el procediment administratiu per cobrar si hi ha un impagament».
Aquestes àrees només es crearan si, en una votació, obtenen el suport de més del 50 per cent dels propietaris dels locals. Això pot fer que, d’entrada, els APEUs siguin de dimensions més reduïdes que els actuals eixos comercials.

Eix comercial del barri de Sant Andreu de Barcelona
Salva Vendrell, de Fundació Barcelona Comerç, creu que s’aniran implantant de mica en mica:
«És problable que comencem amb tres o quatre eixos comercials de la ciutat de Barcelona, i esperem deu o dotze arreu de Catalunya.»
El projecte de llei hauria d’entrar al Parlament a finals d’any i, per tant, s’hauria d’aplicar el 2020.
Les noves àrees comercials urbanes es finançaran mitjançant quotes obligatòries
Un nou model d’àrees comercials perquè totes les botigues hi contribueixin
Fuente: ccma.cat