Saltar al contenido

Via lliure perquè la cambra continuï tramitant la proposta de llei sobre les àrees de promoció econòmica urbana

El Ple ha donat aquesta tarda via lliure perquè el Projecte de llei de les àrees de promoció econòmica urbana i la Proposició de llei sobre la desaparició forçada de menors a Catalunya, presentada per Cs, el PSC-Units, CatECP, la CUP i el PPC, continuïn la tramitació parlamentària.

El projecte ha superat el debat de totalitat després que la cambra hagi rebutjat l’esmena de retorn que hi havia presentat CatECP, mentre que la proposició, sobre els “nens robats” durant el franquisme, ho ha fet sense que s’hi hagi presentat cap esmena a la totalitat.

El projecte proposa crear un model d’entitat associativa anomenada “àrea de promoció econòmica urbana”. Aquestes àrees es basarien en la col·laboració publicoprivada, serien de caràcter no lucratiu, estarien sota la tutela dels municipis i tindrien per objecte posar en pràctica iniciatives per millorar l’entorn urbà, dinamitzar espais on es concentren activitats empresarials comercials, turístiques, industrials o de serveis i afavorir l’ocupació. El projecte, que pren com a referència internacional els ‘bussiness improvement districts’, també té, entre d’altres, els objectius de promoure un model de ciutat compacta, frenar la desertització comercial dels nuclis urbans i afavorir un model de gestió de les ciutats transparent.

La iniciativa l’ha presentada el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i en el debat també hi han intervingut Martí Pachamé (Cs), Elsa Artadi (JxCat), Jordi Orobitg (ERC), Alícia Romero (PSC-Units), Lucas Silvano Ferro (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

La proposició de llei se centra en les adopcions irregulars i les identitats falsejades de menors durant la Guerra Civil espanyola, el franquisme i els primers anys de democràcia, i té per objecte proporcionar els instruments normatius i els recursos necessaris per al reconeixement i l’efectivitat dels drets a la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes en els casos de desaparicions forçades de menors.

En representació dels grups proposants de la iniciativa, han intervingut en el debat Matías Alonso (Cs), Rafel Bruguera (PSC-Units), Yolanda López (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Daniel Serrano (PPC), i en nom de JxCat i ERC ho han fet, respectivament, Elena Fort i Raquel Sans.

Un cop totes dues iniciatives han superat aquest primer debat en sessió plenària, continuaran ara la tramitació parlamentària en ponència i comissió abans que tornin al Ple perquè en faci el debat i la votació finals.

Funcionament de les entitats esportives
El Ple també ha validat aquesta tarda, amb el vot a favor de tots els grups, tret de l’abstenció del PPC, el Decret llei 31/2020, del 8 de setembre, pel qual es modifica el Decret legislatiu 1/2000, del 31 de juliol, pel qual s’aprova el text únic de la llei de l’esport i s’estableixen mesures de funcionament dels òrgans de govern de les entitats esportives de Catalunya.

El decret, que ha presentat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, habilita aquests òrgans perquè es reuneixin i adoptin acords a distància per mitjans electrònics i puguin continuar així desenvolupant les seves funcions mentre durin les restriccions a causa del coronavirus. El text permet que facin assemblees generals telemàtiques, però no per elegir nous membres de les juntes directives, aprovar vots de censura o modificar estatuts, entre altres excepcions.

En el debat hi han intervingut Javier Rivas (Cs), Anna Tarrés (JxCat), Anna Caula (ERC), Òscar Ordeig (PSC-Units), Concepción Abellán (CatECP), Carles Riera (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

A l’últim, el Ple també ha aprovat aquesta tarda que la Comissió d’Igualtat de les Persones passi a denominar-se “Comissió d’Igualtat de les Persones i de Feminismes”, per reforçar així el treball relacionat amb els drets de les dones i els feminismes, tal com recull la Resolució 693/XII, aprovada en el debat general del desembre sobre els drets de les dones. La proposta de canvi de nom, presentada per Cs, JxCat, ERC, el PSC-Units, CatECP i la CUP, ha estat aprovada per unanimitat.

Nou diputat del PSC-Units
En el decurs de la sessió, el president, Roger Torrent, ha donat la benvinguda al nou diputat del PSC-Units Joan Antoni Caballol, present avui a l’hemicicle. Caballol va accedir a la condició de diputat el 18 de setembre en substitució de Carles Castillo, que va renunciar a l’acta.

El ple s’ha fet de nou en el format reduït establert arran de la pandèmia, amb una vintena de diputats a l’hemicicle. La resta han pogut votar delegant el vot en els diputats presents o telemàticament.

Fuente: parlament.cat

AGECU - Asociación Española para la Gerencia de Centros Urbanos