Saltar al contenido

Enquesta Comertia. El tancament de comerços per la pandèmia duplica les obertures.

Per cada cinc nous establiments, 8 han abaixat la persiana

L’estudi adverteix que el 56% dels establiments afectats no han cobrat els ajuts

El 70% de les botigues no ha arribat a un acord per rebaixar el lloguer

Un any de pandèmia ha deixat quasi el doble de tancaments al comerç català que d’obertures de nous negocis. Una tendència que es mantindrà, segons l’informe de l’associació Comertia, ja que el 90 per cent de les botigues ha reduït facturació però només la meitat ha rebut ajudes.

L’enquesta realitzada entre els seus associats també deixa en evidència que només un 56% dels establiments catalans afectats per la pandèmia encara  ha rebut les ajudes compromesesComertia denuncia que més de la meitat dels establiments no ha cobrat els ajuts01.05 minComertia denuncia que poc més de la meitat dels establiments ha cobrat els ajuts | Climent Sabater

Hi ha 8 tancaments per cada 5 noves obertures

El sector de la moda, i sobretot, el de la restauració ha sigut el que aglutina més tancaments, ja que els restaurants no poden donar sopars des de fa mesos, i els bars de centres comercials estan tancats des d’octubre. Per cada cinc nous establiments, 8 han abaixat la persiana. Una tendència que va a més, segons ha explicat David Sánchez, president de Comertia. Per contra, el sector de l’alimentació ha aprofitat el forat de la restauració per obrir nous negocis.

En total, 50 noves empreses han obert però 84 que ja existien han tancat, «moltes» de les quals es dedicaven a la restauració i, en general, el volum de pèrdues ha estat d’entre el milió i els cinc milions per al 43% de les empreses, i inferior al milió per al 36% dels enquestats.

Mes de la meitat sense ajudes directes

Amb tot, el 90 per cent dels comerços van reduir facturació l’any passat, i que poc més de la meitat (56%) ha rebut ajudes directes. Comertia denuncia que el 70% de les botigues de centres comercials no han arribat a un acord per rebaixar el lloguer, per això un de cada 4 ha portat la problemàtica als tribunals.

Sánchez a advertit que les empreses «ja no tenen recursos propis ni capacitat per a hipotecar-se», per la qual cosa cada setmana hi haurà més tancaments que l’anterior. En aquest sentit, ha defensat que «és més econòmic invertir en un companyia perquè hiverni que deixar-la morir».

Angoixa i impotència

Davant aquests resultats, el 68,3% dels empresaris creu que no recuperarà la seva activitat fins al 2022 -o més enllà- i molts d’ells asseguren haver patit «angoixa, impotència, por i resignació».

Un 90% dels empresaris tem als rebrots i a una prolongació de la pandèmia, el 70% a la feblesa de la demanda, el 52% a la falta de turisme, el 42% a la pressió fiscal –pel que demana que el Govern la redueixi– i el 40% al fet que s’acabin els ERTO.

Agilitar la vacunació per reactivar l’economia

Els associats de Comertia tenen molt clar que l’antídot contra la crisi que pateixen els seus establiments passa per agilitar el procés de vacunació. Així ho han reclamat al Govern assegurant que ho consideren directament proporcional a la reactivació econòmica. En aquest sentit, han advertit que la reobertura dels restaurants als centres comercials donen feina a 10 mil persones a Catalunya i apunten que la recuperació de l’horari nocturn per servir sopars suposaria un punt d’inflexió.

Fuente: rtve.es

AGECU - Asociación Española para la Gerencia de Centros Urbanos