Saltar al contenido

4,5 milions d’euros per millorar i modernitzar el comerç urbà i rural

La Diputació de Barcelona gestiona 4.425.000 d’euros, a través dels fons europeus Next Generation, per impulsar actuacions vinculades a la millora i modernització del comerç urbà i rural, tal com s’ha explicat aquest dijous, 23 de març, a la jornada “Els fons NGEU per a la transformació del comerç local”, que se celebra a l’Hospitalet de Llobregat. Una trobada, que com ha explicat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, serveix per «valorar com estan impactant el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i els fons Next Generation, aprovats el 2020, en les polítiques comercials urbanes i rurals».

La Diputació de Barcelona ha presentat 19 projectes a les diferents convocatòries de finançament dels fons Next Generation, i, com ha afirmat Marín, «tots ells han estat valorats favorablement i rebran finançament. Val a dir, que 6 dels 19 projectes aprovats estan promoguts per l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç, representant més del 31% dels projectes que desenvolupa la Diputació. Així mateix, tres d’aquests projectes es destinaran íntegrament a executar actuacions vinculades a la millora i la modernització del comerç urbà amb estreta col·laboració amb els municipis de la província, mobilitzant entre els 3 projectes un total de 4,4 milions d’euros».

En aquest sentit, la diputada de Comerç de la Diputació de Barcelona, Ana M. Martínez, que també ha participat en la inauguració de la jornada, ha concret que aquests 4,5 milions d’euros es vertebren a través de tres projectes: el primer, les Àrees de Promoció Econòmica Urbana, les APEU; el segon està orientat a la dinamització i modernització del comerç rural com a estratègia per millorar la competitivitat, sostenibilitat i diversificació de l’economia en entorns rurals, sota el nom «Comerç rural i essencial: innovador, sostenible i eficient»; i el tercer, el projecte “Apropant el mercat: competitiu, digital i sostenible”, orientat a la millora de la competitivitat dels mercats municipals en 58 municipis de la província Barcelona.

«Amb la implementació – ha dit la diputada – d’aquests tres projectes innovadors i la mobilització de 4,4 milions d’euros, som conscients que tenim una gran oportunitat per davant per impulsar la transformació del comerç de les nostres ciutats i pobles. I, alhora, també som conscients dels reptes als quals haurem de fer front, ja que cal implementar-los i executar-los en temps i forma; respectant i atenent a un nou marc normatiu definit per la Unió Europea per a l’execució d’aquests fons que és complex i restrictiu; i el més important hem d’aconseguir que tinguin l’impacte desitjat».

En aquest sentit, la presidenta ha definit els Fons Next Generation com «l’expressió de la resposta encertada a la crisi provocada per la pandèmia. Una solució justa, equitativa i eficaç, res a veure amb les restriccions i mesures d’austeritat posteriors a la crisi financera de 2008, que van augmentar les desigualtats i l’exclusió social. De les crisis només se’n surt de debò si no deixem ningú enrere. Aquesta és la filosofia dels Next Generation i és també la filosofia de la Diputació de Barcelona».

Finalment, la presidenta ha volgut destacar la importància del comerç local i ha assenyalat que «aquest atrau inversions de petita i mitjana escala, i la seva capil·laritat afavoreix la revitalització urbana a l’espai públic més proper, i així contribueix a generar comunitat. Igualment, repercuteix en la dinamització cultural dels pobles i les ciutats, en la sostenibilitat urbana, en la seguretat ciutadana i en la millora de la competitivitat dels entorns en què es localitza».

Aquesta jornada de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic”, número 11 «Ciutats i comunitats sostenibles» i número 12 “Producció i consum responsables”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Fuente: diba.cat

AGECU - Asociación Española para la Gerencia de Centros Urbanos