Saltar al contenido

«APEU a Berga? APEU a Berga!»

«Fem-nos gestors del que passa als nostres carrers i tornem a Berga el plaer de passejar pel carrer Major»

Opinió PER XAVIER ORCAJO

Durant les últimes setmanes s’està parlant molt de l’APEU de Berga que està impulsant Bergacomercial al camí del Roser i el Barri Vell de Berga. I més que se’n parlarà. És un projecte ambiciós i il·lusionant. És una iniciativa feta a foc lent, amb els ingredients que requereix un plat com aquest: dades per afinar els objectius, experiència i coneixements per encertar les accions, i un pla per extreure’n el màxim suc possible. Tot, amb el suport de les administracions públiques (Ajuntament de Berga, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya) i el reconeixement del sector comercial català. Berga necessita un projecte que generi il·lusió a la gent, un projecte que ens faci sentir orgullosos, un projecte que faci que els seus botiguers i botigueres es puguin guanyar millor la vida i que els veïns i veïnes de ciutat se’n puguin beneficiar.

El 2023, els centres comercials han incrementat un 9,6% les seves vendes. A més, es preveu que els pròxims dos anys s’obrin 42 parcs o centres comercials a l’Estat Espanyol. I tot perquè el sector comercial, per créixer, necessita posar el consumidor al centre de l’equació. Hem de donar al comprador el que busca: concentració, visibilització de l’oferta i experiència de compra. Si no, els perdrem. I ja estem perdent un 40% dels nostres veïns i veïnes perquè no som capaços d’oferir-los això. Les tres principals destinacions de consum dels berguedans i les berguedanes són els centres comercials, els parc comercials i els eixos comercials urbans. Per tant, la creació d’un centre comercial a cel obert ens permetria retenir el consum i captar nous compradors.

Sabem què vol la gent i sabem què funciona, doncs fem els deures. Creem una comunitat comercial forta, cooperativa i solidària. Fem-nos gestors del que passa als nostres carrers i tornem a Berga el plaer de passejar pel carrer Major dels anys 80 i 90, de la Portal Attack o de la BergaBolet. Aquesta és una oportunitat per avançar i no apagar-nos. Junts podrem demandar a l’administració que faci la feina que ha de fer, però podem exigir res si no som capaços de fer els nostres deures? I tampoc podem ser ingenus, de pensar que el nostre benefici ens l’ha de pagar l’administració, o dit d’altra manera, tots els ciutadans. Cadascú ha de fer el que li toca, i com més aviat millor.

Obrir botigues, tenir establiments amb valor afegit i que ens retinguin consumidors, crear experiències de compra i acostar-nos a les noves generacions i persones amb hàbits de compra més moderns i digitals. Ho podem fer realitat amb un pressupost ampli, amb accions específiques pensades entre tots i un promotor comercial que ens ajudi a aconseguir-ho. Això és l’APEU de Berga: futur i prosperitat de la mà dels comerciants i on segur que l’administració també hi serà.

Fuente: naciodigital.cat

AGECU - Asociación Española para la Gerencia de Centros Urbanos